A New Year’s update from Bill Johnston (71)

“Today is the second anniversary of the day that I permanently gained stereopsis. Random thoughts.

There is no magic bullet. It takes time, lots of time, the brain has to adjust. My sudden onset of stereopsis may have seemed like a magic bullet, but it was six months in the making, by exercising every morning. My brain was not at all prepared to receive the new dimension of depth that the stereopsis gave it, so my progress accrued very slowly, my brain had to adjust to the changed images. Over the past two years, in small increments, my vision has continued to improve. The last increment just a few weeks ago was the most profound: the bad eye actually made a quantum move, I’m not cross eyed anymore, giving me a much greater sense of depth both near and far away. My motion parallax has also improved. It is as though each improvement sows the seeds of the next improvement. As the brain adapts to the better image, it in turn sends better commands to the eyes to further improve the image. My brain has been rewiring, not only to use, but to continue to adjust the new visual input.

We only see three visual dimensions: height, breadth, and depth. The two dimensions of monovision are like a tripod that’s missing one leg. Depth is huge, it stabilizes the whole visual sphere; it creates the sphere In fact.

I’ve looked at vision from both sides now and I am here to tell you that monovision is a pretty severe deprivation. I never could even have imagined what 3D is like.

When I wake up every morning and look around at the objects popped up I am reminded: ‘oh yeah, depth, I can see now.’ It’s still like a fantasy world, a dream come true. It’s a wonderful way to start my day.

Happy New Year, all!”

This article has 5 comments

 1. tim_sch Reply

  Hallo Lieven,

  Ik heb een gelijkaardig verhaal. 23 jaar, strabismus sinds jongs af aan en nu ook mijn dieptezicht aan het terugkrijgen (door optometrie en veel tetris te spelen met brilletje :)). Het verschil met de monoculaire wereld is bijna niet te vatten. Echt fantastisch werk dat je hier doet. Veel succes!

  ps: ik ben dus ook belg :p

  • Michael Lievens Reply

   Goed nieuws voor jou! 🙂 Ben je in behandeling bij een functioneel optometrist of ga je er zelf voor? Ben geïnteresseerd in je ervaringen! Waar woont ge en wat doet ge van werk of studies?

   Zelf dat verschil ervaren zal nog even op zich laten wachten voor mij maar ik ben ermee bezig. Bedankt voor het schouderklopje en voor het lezen. Donaties zijn altijd welkom!

   PS: Mijn naam is Michael, niet Lieven. 🙂

   • tim_sch Reply

    Dag Michael

    Ik ben in behandeling bij een optometrist, maar zelf wat beginnen papers lezen over suppressie/acuity verbeteren (en de bijhorende games beginnen spelen). Vooral dat laatste heeft een verandering op gang gebracht. Ik was altijd zeer sceptisch en voor een lange periode veranderde er niets (2 jaar optometrie)… Een week geleden begon ik voor het eerst te zien dat verkeersborden, plakkaten en auto’s op mij afkwamen: magisch! (na 3 maanden tetris intens te spelen)

    Om u nog een hart onder de riem te steken, randfactoren waren niet ideaal:
    – astigmatisme in mijn lui oog
    – Abnormale correspondentie (AC): wat mijn optometrist eigenlijk niet wou afbouwen wegens te gevaarlijk, heb ik zelf afgebouwd (wel steeds goed oplettend voor diplopie)
    – ben licht bijziend (+0.5,+0,5)

    Zo zie je maar dat niet alles ‘perfect’ moet zijn om stereopsis op te wekken. 🙂

    – Er is wel diplopie, maar die neemt af. En kan dit goed onderdrukken + geen last van bij lezen,..

    Nog een paar opmerkingen waarvan ik denk dat ze geholpen hebben:
    – Ik sport elke dag (lopen, fitness) om meer neuroplasticiteit te induceren
    – Mijn zwak oog fysisch getraind (saccades, tracking) tot dat er geen atrofie meer was in vgl. met goede oog

    Ik studeer aan UGent (laatste jaar Handelsingenieur)
    Eerst werk zoeken, dan kan ik iets doneren. 🙂

    Zo, veel info, maar ik wou u het volledige plaatje geven!

    • Michael Lievens Reply

     Hartelijk dank voor al de info. Zeer fascinerend! Ik ben heel blij voor jou dat je werk vruchten begint af te werpen. Gebruik je het tetrisspel van deze blog of een andere? Oculus Rift is ook aan het uitkomen voor consumenten wat ook nuttig zal zijn qua stereopsis training!

     Zeer verstandige benadering van de behandeling en volledig in lijn met wat ik zou doen/adviseren in jouw geval. Jammer genoeg ben ik dit hele andere luik van behandeling te laat op het spoor gekomen, mede door leesproblemen, en ben ik op 18 en 19-jarige leeftijd nog onder het mes geweest. Dat is de grootste set-back voor mij. Als ik beter geinformeerd zou zijn geweest zou ik waarschijnlijk een vergelijkbaar traject hebben doorlopen: ietwat stereo na twee à drie jaar. Helaas zijn de zaken dus niet zo ‘eenvoudig’ gelopen. De schade van de operaties hebben enkele jaren toegevoegd aan de revalidatie. Ik ben in 2010 of 2011, ondanks de extra leesmoeilijkheden door de operaties, afgestudeerd met een diploma TEW van de KUL. Sindsdien heb ik echter teveel visuele symptomen om normaal te functioneren en mee te draaien op de werkvloer. Ik heb mijn tijd dan maar gebruikt om visueel verder te verbeteren, me wat te verdiepen in het onderwerp en erover te schrijven op de momenten dat ik er visueel toe in staat ben.

     Ik ben benieuwd hoe je verder zal evolueren! Misschien kunnen we contact houden via FB? Ik ken nog andere mensen in België die met VT bezig zijn. Best wel wat volk eens ze je zo beginnen vinden op internet. Op deze site heb ik ook een verhaal van een zekere Nick geschreven, een Belg uit de Kempen die stereopsis heeft vergaard.

     Nog eens proficiat! No small feat!

     • tim_sch

      Druk thesis aan het schrijven, dus even geleden! Ja, spijtig dat die tak van de behandeling (operatief) meer aandacht krijgt en visual therapy dan afgedaan wordt als kwakzalverij. Zie dat wel veranderen met alle nieuwe technologie die nu uitkomt (zoal je zelf zegt bv de oculus rift). Ik ben er nu van overtuigd dat iedereen er na een bep periode in kan slagen zijn stereo terug te krijgen.

      Nog wat info: ik ben eigenlijk echt pas de laatste maanden zeer intensief bezig (dagelijks). Daarvoor wekelijks en soms eens maanden aan een stuk niets gedaan :p.

      Ik heb blijkbaar intermittent strabismus. Mijn optometrist zegt vaak dat mijn ogen kaarsrecht staan, maar plots ‘schiet’ mijn strabisme er terug in. Ik merk wel dat sinds mijn ik stereo heb, het minder en minder scheel staat. Ik kan het ook direct opmerken aan hoe sterk de stereo is. Indien scheel, lukt het enkel op grotere objecten. Als ik rechtkijk, schrik er soms van hoe goed ik kleine object in dieptezicht kan zien.

      Ik heb je verhaal ook gelezen. Zeer interessant en ook no small feat om in TEW af te studeren!

      Ook nog: In het lager ‘kon ik niet mee’ volgens CLB en was er sprake om mij in BUSO te laten gaan. Bij mij heeft mijn moeder ook bijles gegeven om dat te vermijden. 🙂 We zijn er beiden toch nog goed uitgekomen!

      Groetjes

      ps: vroeg mij gerust toe op facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *